Zöldségfasírt
Hozzávalók:
(8-8 darab)
Sütőtökös-cukkinis verzió:
250g hámozott, nyers sütőtök
200g cukkini
120g zsírszegény sajt
120g apró szemű zabpehely
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
kis csokor petrezselyem
frissen őrölt bors
só
Sütéshez:
olaj
Céklás-répás-cukkinis verzió:
200 g cukkini
150 g cékla
2 szál sárgarépa
150 g zsírszegény sajt
120g apró szemű zabpehely
2 tojás
1gerezd fokhagyma
kis csokor petrezselyem
frissen őrölt bors
só
Sütéshez:
olaj
Tápérték (1 adag/db):
124
kcal
6.4
g
4.3
g
12
g
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítás, hámozás után nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és 10 percet félretesszük pihenni.. Közben lereszeljük a sajtot, finomra vágjuk a petrezselymet. A zöldségek levét erősen kicsavarjuk és egy nagyobb tálba tesszük. Adjuk hozzá a tojást, zabpelyhet, sajtot, petrezselymet, zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint borsozzuk és alaposan keverjük össze. Kicsit várjunk vele, míg a zabpehely kicsit felszívja a nedvességet. Ha esetleg túl lágynak érezzük, tegyünk még hozzá zabpelyhet. Nedves kézzel lapos fasírtokat vagy golyókat formázunk. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítünk és aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük.
Tálaljuk friss salátával, kevés joghurttal meglocsolva.