Még üres a kosarad

Nézz körül a legújabb termékeim között!

Irány a webshop

Teljes kiőrlésű zsemle
image/svg+xml image/svg+xml

Sok kísérletezés után született meg ez házi zsemle receptem, ami bármilyen szendvics, sőt fitt hamburger alapja is lehet.
Teljes kiőrlésű zsemle

Hozzávalók:

(10 darab)

350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g sima tönkölyliszt
80 ml tejszín 
kb. 180 ml víz
20 g élesztő 
1 tojás
35 g vaj
1,5 teáskanál só 

Tetejére: 
1 tojás
ízlés szerint magvak

Tápérték (1 adag/db):

Energia:

218
kcal

Fehérje:

7.6
g

Zsír:

5.5
g

Szénhidrát:

25.6
g

Elkészítés:

A kétféle lisztet egy tálba átszitáljuk és összevegyítjük sóval. A közepébe mélyedést készítünk beleöntjük a vizet, tejszínt, beleütjük a tojást, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor már kezd összeállni beledolgozzuk a szobahőmérsékletű lágy vajat is. Ha szépen összeállt egy ruhával lefedjük és 45-50 percig kelni hagyjuk. Ha megkeltek 10 egyenlő darabra osztjuk és egyenként gömbölyítjük őket, majd lefedve újabb 15 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A megkelt zsemléket kenjük le egy felvert tojással és így simán vagy tetszőleges maggal megszórva tegyük kb. 30 percre készre sülni.