Teljes kiőrlésű zsemle

Hozzávalók:
(10 darab)
350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g sima tönkölyliszt
80 ml tejszín
kb. 180 ml víz
20 g élesztő
1 tojás
35 g vaj
1,5 teáskanál só
Tetejére:
1 tojás
ízlés szerint magvak
Tápérték (1 adag/db):
218
kcal
7.6
g
5.5
g
25.6
g
Elkészítés:
A kétféle lisztet egy tálba átszitáljuk és összevegyítjük sóval. A közepébe mélyedést készítünk beleöntjük a vizet, tejszínt, beleütjük a tojást, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor már kezd összeállni beledolgozzuk a szobahőmérsékletű lágy vajat is. Ha szépen összeállt egy ruhával lefedjük és 45-50 percig kelni hagyjuk. Ha megkeltek 10 egyenlő darabra osztjuk és egyenként gömbölyítjük őket, majd lefedve újabb 15 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A megkelt zsemléket kenjük le egy felvert tojással és így simán vagy tetszőleges maggal megszórva tegyük kb. 30 percre készre sülni.