Spenótos-gombás pite
Hozzávalók:
(8 adag)
Tésztához:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g vaj
1 dl natúr joghurt
1 teáskanál só
Töltelékhez:
250 g spenót
200 g gomba
4 tojás
4 közepes újhagyma
3 dl főzőtejszín
1 evőkanál kakukkfű
olívaolaj
frissen őrölt bors
só
Tápérték (1 adag/db):
282
kcal
9.7
g
17.5
g
16.2
g
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra. A teljes kiőrlésű lisztet keverjük el a sóval és dolgozzuk össze tésztának a lágy vajjal, joghurttal. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastag tésztának, helyezzük kivajazott, kilisztezett piteformába. A tészta alját szurkáljuk meg villával, tegyük hűtőszekrénybe, míg elkészül a töltelék.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pároljuk meg a kisebb karikákra vágott újhagymák fehér részét, majd adjuk hozzá a gombát. Ha a gombák már megpirultak tegyük hozzá a spenót leveleket is és fonnyasszuk meg. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a kakukkfüvet is, majd öntsük fel a főzőtejszínnel és keverjük el. Hagyjuk hűlni a keveréket és ha már nem túl meleg adjuk hozzá a felvert tojásokat is. A kész tölteléket öntsük az előkészített piteformába és tegyük az előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre. Langyosan már szeletelhetjük.