Gyömbéres sütötökkrémleves
Hozzávalók:
(4 adag)
1 közepes sütőtök
1 alma
1 kisebb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz
1 liter víz (vagy alaplé)
80 ml zsírszegény főzőtejszín
1 cm-es friss gyömbérdarab
frissen őrölt bors
szerecsendió
fahéj
só
vaj
Tápérték (1 adag/db):
163
kcal
2.9
g
2.1
g
32
g
Elkészítés:
A tököt vágjuk ketté és 200 fokon sütőben süssük meg. Ha megsültek, amikor már nem forróak kanalazzuk ki és tegyük félre. Kevés vajat olvasszuk meg és pirítsuk rajta üvegesre a felkockázott és enyhén megsózott vöröshagymát. Adjunk hozzá a mézet, majd reszeljük hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Pár kavarás után mehet hozzá a megpucolt és felkockázott alma is, melyet pirítsunk egy rövid ideig. Ha kissé megpuhult az alma, adjuk hozzá a félretett sütőtököt és fűszerezzük meg borssal, szerecsendióval és egy kevés fahéjjal, a végén pedig öntsük fel vízzel vagy alaplével. Ha minden megpuhult turmix gép vagy botmixer segítségével pürésítsük selymes állagúra, a végén hőkiegyenlítést alkalmazva adjuk hozzá a tejszínt is. Tálaljuk pirított tökmaggal megszórva és/vagy tökmagolajjal meglocsolva.