Almás-diós kuglóf
Hozzávalók:
(14 szelet)
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g édesítő
3 tojás
2 közepes alma
2 marék dió
1 mokkáskanál fahéj
1 dl olaj vagy kókuszzsír
1 csomag sütőpor
1 csipet só
Tetejére:
cukormentes étcsokoládé
kevés kókuszolaj/olaj
ízlés szerint darált mogyoró vagy dió darabok
Tápérték (1 adag/db):
132
kcal
0.7
g
8.8
g
9.3
g
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat két külön tálba, a sárgájához adjuk hozzá az édesítőt és keverjük habosra. Az almákat hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le és nyomkodjuk ki. Adjuk hozzá a tojás sárgákhoz a kinyomkodott almát, az olajat, a csipet sót és a fahéjt.
A teljes kiőrlésű tönkölylisztet mérjük ki, keverjük bele a sütőport és átszitálva adjuk a keverékhez. A diót durva darabokra aprítsuk fel (tehát ne daráljuk le!) és ezt is adjuk a keverékhez. Közben a sütőt 160 fokra melegítsük elő. A másik tálban lévő tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és óvatos mozdulatokkal keverjük a masszához.
Vékonyan kivajazott, kilisztezett kuglóf formában kb. 40-45 percig süssük. Ellenőrizzük tűpróbával. Amikor teljesen kihűlt cukormentes étcsokit egy kevés kókuszolajjal vagy olajjal keverve vízgőz felett olvasszunk meg és csurgassuk le a kuglófot, majd ízlés szerint szórjuk meg mogyoró és/vagy dió darabokkal.