Még üres a kosarad

Nézz körül a legújabb termékeim között!

Irány a webshop

Reggeli egészségesen

Ha reggeliről beszélünk mindenhonnan azt hallani, hogy ez a legfontosabb étkezés és az egész napunkat meghatározza.
Reggeli egészségesen

Tévhit, hogy a fogyni vágyóknak ki kell hagyni a reggelit, ugyanis általában így csak még éhesebbek leszünk napközben, ezért vagy nagyobb adag ebéddel vagy délutáni nassolással fogjuk pótolni a elmaradt étkezést.

Miért fontos ennyire a reggeli?

Ébredésünk utáni első étkezés az, ami pótolja az éjszakai energia-bevitel kiesést, valamint a reggeli látja el a szervezetet a kellő üzemanyaggal a délelőtti fizikai és szellemi tevékenységekhez. Ha reggelinél megkap minden fontos tápanyagot a szervezetünk, elkerülhetjük az esti falási rohamokat. A helyesen összeállított reggeliben van szénhidrát, fehérje, elegendő vitamin és ásványi anyag.

Mit tartalmaz a helyesen összeállított reggeli?

Teljes értékű gabonával készült terméket (pl. gabonapelyhet vagy pékárut), valamilyen fehérjeforrást (pl. tejet, natúr joghurtot vagy zsírszegény túrót, húst vagy tojást), nyers zöldséget és/vagy gyümölcsöt, illetve valamilyen innivalót (pl. ásványvizet, 100%-os gyümölcslevet). Kerüljük a túl zsíros, feldolgozott hústermékeket, mint például a felvágott, szafaládé vagy a szalonna és a magas cukortartalmú ételeket. Ezek gyakori fogyasztása magas energia- és zsírbevitelt eredményezhet, megterhelik a gyomrunkat, és ahelyett, hogy energikusnak éreznénk magunkat, lomhává tesznek minket. 

Figyeljünk oda a sófogyasztásra is, ne sózzuk meg a zöldségeket, élvezzük az ételek természetes ízét. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a friss zöldségek rosttartalmuknál fogva elhúzódóbbá teszik a tápanyagok felszívódását, ezáltal hosszabb távon szolgáltatnak energiát a szervezetünk számára, megakadályozva azt, hogy a délelőtti órákban leessen a vércukorszintünk. 

Pontosan mennyit együnk reggelire? 

A reggelinek a napi energia- és tápanyagbevitelünk kb. 20-25 százalékát kell fedeznie. Egy átlagos, kevésbé aktív hölgy energiaigényét (1800 kcal) figyelembe véve 360-450 kcal energiát, 10-13 gramm fehérjét, ugyanennyi zsírt és 54-67 gramm szénhidrátot kellene tartalmaznia. 

 


Ez is érdekelhet: