Még üres a kosarad

Nézz körül a legújabb termékeim között!

Irány a webshop

Hasznos tanácsok kezdő futóknak

5 nagyon fontos és hasznos tipp kezdőknek, amire ha odafigyelsz jobban fog menni a futás.
Hasznos tanácsok kezdő futóknak

Futócipő választás

Ne fussunk régi, kitaposott, elöregedett cipőben, ez cipő nem tartja már úgy a lábunkat! A vadiúj cipő pedig könnyen feltöri a lábat, ezért hordjuk pár napig, sétálgassunk benne, mielőtt edzeni kezdenénk, hogy idomuljon lábfejünk egyedi alakjához!

Futócipőkre specializált boltokban tudunk segítséget kérni ahol a lábboltozatunknak megfelelő cipő kiválasztásában is segítséget kaphatunk.

Fokozatosság 

A fokozatosság elvét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Adj időt a testednek hozzászokni a futáshoz! Kezdj csupán öt perccel, majd fokozatosan növeld a távot és az időt, amíg el nem éred a kívánt eredményt. A napi fél óra futás eléréséhez (heti két alkalommal számolva) körülbelül 3-4 hét kell. A sebesség növelése természetesen ugyanúgy lényeges, de csak akkor gyorsíts az ütemen, ha a táv és a futással töltött idő már elérte a kívánt mennyiséget.

A megfelelő testtartás

Talán ez a legfontosabb, ne nézz lefelé futás közben, egyenesedj ki, a vállaid engedd le. Ne dőlj előre! Ne görnyedj! 

A könyököd zárjon be 90 fokos szöget, a kezeid lazán tartsd, ne szorítsd erősen ökölbe, és ne végezz csapkodást a karjaiddal, mintha repülni próbálnál! A térdeid pedig legyenek enyhén hajlítva.

Futóterep megválasztása

Amikor elkezdünk edzeni lehetőleg puha talajon, síkon, és forgalomtól elzárt helyen kezdjünk el futni. A futás extra terhelést ró a csontrendszerre, ezért fontos, hogy puhább talajt válasszunk! Edzetlenül ne akarjunk hegyes terepen futni, viszont a futó kirándulás ideális: felfelé séta, síkon séta-futás, lefelé futás! Természetesen, ahogy edzettebbé válunk, pár alkalom után mehet a keményebb talaj, és a dombos-hegyes terep is futva.

Helyes légzéstechnika

Futás közben törekedjünk a mély belégzésre  és teljes kilégzésre. Ahogy elkezdünk futni, megnő a szervezetünk oxigénigénye, ezért felgyorsul a keringésünk, légzésünk. A keletkező szén-dioxidot is el kell távolítanunk, hogy ne termelődjön tejsav, ami gátolja az adott tempó továbbvitelét. Kb. 3-5 lépésenként legyen ki- és belégzés, kerüljük a felületes kapkodó légzést, mert így nem jutnak izmaink elég oxigénhez!


Ez is érdekelhet: