Még üres a kosarad

Nézz körül a legújabb termékeim között!

Irány a webshop

Így kerüld el a jojó-effektust!

Fel-le szaladó kilók, amikor a testúlyod állandóan mozog. Ez a jójó-effektus, amit jó ha elkerülünk.
Így kerüld el a jojó-effektust!

Miért alakul ki?

Általában azzal kezdődik, hogy szembesülünk azzal, kicsit vagy nagyon elengedtük magunkat és a tükör vagy mérleg nem pont azt mutatja, amit látni szeretnénk. Ilyenkor a kezdeti sokk után őrült diétába kezd az illető és koplalni kezd. Mivel drasztikusan lecsökkentjük a felvett kalóriát az energiaszint is lecsökken, így kénytelen a szervezet a zsírraktárokhoz nyúlni, aminek az az eredménye, hogy elindul a fogyás. Ez így mind nagyon szép lenne, csak ennek több hátránya is van: lelassul az anyagcsere, mert igazodik a kevesebb bevitt kalóriához. A másik óriási hátrány, hogy ideig óráig tudjuk ezt a drasztikus diétát tartani, amint meglátjuk az eredményt kicsit elengedjünk magunkat, amivel az a probléma hiába eszünk kevesebbet, mint régen a szervezet anyagcseréje lelassult, ugyanúgy visszahízunk, mint előtte. Sőt van, hogy még jobban.

Így hangsúlyozom nincs hosszútávon sok értelme az ilyen módszereknek, nem a gyorsaság a lényeg. A könnyen jött dolgok könnyen is mennek és igaz ez a diétában is. A testünk rendkívül összetett rendszer, el kell látnia olyan bonyolult feladatokat, mint a légzés, vérkeringés, szervek megfelelő működtetése.

Hogyan lehet elkerülni a jojó-effektust?

Úgy, hogy az alapvető elvet kell tisztázni magunkban, hogy nem koplalással, pár hetes diétával lehet lefogyni, hanem tudatos életmódváltással. Nem kell elkeseredni, ha 1-2 hét alatt nem fogytunk 5-8 kg-ot, lassan kell a szervezetet a váltásra szoktatni, hiszen a felesleg sem 1-2 hét alatt rakódott le. 

Az alábbi tanácsok segíthetnek: 

  • Egészséges táplálkozás: gyümölcs, zöldség, joghurtok, mogyorófélék
  • Rántott ételek fogyasztásának elkerülése: rántott étel, hasábburgonya és chips mellőzése
  • Keményítő tartalmú ételek korlátozott fogyasztása: csak kontrollált mennyiségű burgonya
  • Edzés: becsületes és rendszeres edzés, vagy fizikai aktivitás, melyet hosszan tartóan, jó kedvvel végzel
  • Alvás: legalább 6 - 8 óra alvás az éjszaka folyamán
  • Kevesebb televízió: minimalizáld a televízió előtt eltöltött időt heti 10 órára
  • Ne ess pánikba minden elfogyasztott kalória miatt! Igen néha engedékenyeknek kell lenni magunkkal és nem csak a kalóriákat számlálgatni
     

Ez is érdekelhet: