Még üres a kosarad

Nézz körül a legújabb termékeim között!

Irány a webshop

Formáld át a tested - körte alkat

Étkezési és mozgás tippek speciálisan körte alkatú hölgyek részére, azoknak akiknek főként a combján és fenekén rakódik le a felesleg.
Formáld át a tested - körte alkat

A körte alkat jellemzői:

A körte alkatot a csípőhöz mérten keskenyebb váll jellemzi, kisebb a derék és keskenyebb a hát felső része. Nőknél ez a legáltalánosabb testalkat, a női nemi hormonoknak köszönhetően.

Zsírok leggyorsabban főként a csípő, comb, valamint a felkar hátsó részénél raktározódnak hangsúlyozva ezzel a jellegzetes körte formát. Az alkar és a lábszár viszonylag vékony marad hízás ellenére is.

A zsír közvetlenül a bőr alatt raktározódik, éppen ezért és a magas női nemi hormonok (ösztrogén) okán erre a testtípusra a legjellemzőbb a cellulit, másnéven narancsbőr. Amik tulajdonképp nem mások, mint óriási zsírsejtek, melyek már nem tudnak a kötőszövetből az irharéteghez kötődni, ezért alakul ki a jellegzetes kidudorodás a fenék és comb részen.

A körte alkatúak testformáló tanácsai:

  • Csökkentsük a jellegzetes körte formát a test felsőtestének erősítésével. Szélesítsük a vállakat, valamint a hát felső részét, hogy kiegyensúlyozzuk a csípőt
  • Feszesítsük, tonizáljuk a combot és a csípőizmokat
  • Csökkentsük a csípő és a comb többletet, mivel nem tudunk csak kimondottan egy helyről zsírt veszíteni, a teljes testünk változni fog vele, viszont jelentősebb változást mégis a comb és csípő tájékán látunk majd.

Körte alkatúak kezdő mintaedzésterve:   

  • Terpesz-zár ugrás 2 x 30
  • Guggolás csípőszéles terpeszben 3 x 15
  • Kitörés hátra 2 x 15
  • Evezés döntött törzzsel kézi súlyzókkal 4 x 20
  • Oldalemelés 4 x 12
  • Vállból nyomás 4 x 10
  • Tricepsz lórugás 3 x 10
  • Hasprés: 3 x 20
  • Fordított felülés: 2 x 20

A körte testalkatúak ideális étrend összetevői:

  • 45% összetett szénhidrátok
  • 45% kiváló minőségű fehérje
  • 10% telítetlen zsírok

Szénhidrátok: mint pl. barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, zabpehely, a legtöbb zöldség (de korlátozzuk a keményítő bevitelt, mint a kukorica, a burgonya, édesburgonya, sárgarépa), és a legtöbb gyümölcs (de azért korlátozzuk a nagyon édes gyümölcsöket: banán, görögdinnye, szőlő, ananász).

Fehérjék: sovány marha vagy bárány hús, csirke vagy pulykamell filé, halak, tenger gyümölcsei, tojás, alacsony zsírtartalmú joghurt és túró

Zsírok: extra szűz, hidegen sajtolt olívaolaj és lenmagolaj a salátákhoz, dresszingekhez és kókuszolaj a főzéshez.

Étkezéskor kerülni kell a finomított szénhidrátokat, és az összes állati zsiradékot (zsíros húsok, vaj, tejszín, zsíros tej, joghurt és sajt, tejföl), zsíros vagy rántott ételek, majonéz.

A körte testalkatúaknál nagyobb a kockázata a csontritkulásnak, így minél több csonterősítő kalciumban gazdag élelmiszereket kell fogyasztani: kelkáposzta, fehérrépa, fokhagyma, brokkoli, spenót, kelbimbó, karfiol, zeller, burgonya, paradicsom.
Kalciumban gazdag gyümölcsök: narancs, alma, körte.

Körte alkatúak mintaétrendje:

Reggeli

  • 50 g zabpehely
  • 2 dl narancslé

Tízórai

  • 2 db puffasztott rizs
  • 100 g sovány zsírszegény túró

Ebéd

  • 150 g grillezett csirkemell filé
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 100 g főtt barna rizs
  • 50 g párolt zöldborsó

Uzsonna

  • 1 db közepes banán
  • 2 db korpás keksz

Vacsora

  • Saláta: 150 g vegyes zöldségek, 50 g mozzarella sajt, 100 g csirkemell sonka, 1 kemény főtt tojás, 50 g pritamin paprika, 2 evőkanál csökkentett zsírtartalmú salátaöntet

 


Ez is érdekelhet: