Szedres joghurttorta

Hozzávalók:
(16 szelet)
(22 cm-es tortaformához)
Az alaphoz:
200 g zabkeksz
kb. 80 g vaj
A krémhez:
350 g szeder (fagyasztott vagy friss)
5 púpozott evőkanál édesítő
1 teáskanál vanília aroma
20 g zselatinpor
500 g natúr joghurt (1,5% zsírtartalmú)
200 ml habtejszín (30%-os)
A díszítéshez:
szeder szemek
mentalevél
őszibarack (opcionális)
Tápérték (1 adag/db):
163
kcal
3.5
g
11.3
g
10.8
g
Elkészítés:
A zselatint tegyük egy tálba, és öntsünk rá 1 dl hideg vizet, hogy meg tudjon duzzadni. A szedret tegyük egy lábasba az édesítővel és egy pici vízzel, majd forraljuk pár percig, amíg a szeder megpuhul. Turmixoljuk össze, majd egy szűrőn keresztül passzírozzuk át egy másik edénybe, hogy magokat kiszűrjük belőle.
Amíg a szederes krém hűl készítsük el a tortaalapot. A kekszet daráljuk össze késes aprítóban finomra. Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá. Ügyeljünk arra, hogy csak annyi vajat adjunk hozzá amennyitől még nem ázik el a morzsa. Egy pohár segítségével nyomkodjuk el egyenletesen a morzsát egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljában, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a vaj meg tudjon keményedni, és összeálljon a tészta.
A még meleg, de már nem forró szederléhez adjuk a felpuhult zselatint, és jól keverjük el, hogy teljesen elolvadjon benne. Keverjük hozzá a joghurtot. Verjünk fel a habtejszínt, és keverjük a szedres joghurthoz. Vegyük ki a hűtőből a tortaalapot, és öntsük rá a keveréket, majd tegyük vissza a hűtőbe a dermedni, kb. 1,5-2 órára. Ha már megkötött a zselatin, levehetjük a tortaforma oldalát.
Díszítsük ízlés szerint szederrel, mentalevéllel esetleg őszibarackkal.