Málnás kosárka

Hozzávalók:
(5 darab)
Az alaphoz:
150 g zabpehely
120 g dió
20 g holland kakaópor
50 g magozott datolya
csipetnyi só
A krémhez:
250 g málna
fél citrom leve
2,5 dl zsírszegény tejszín
200 g mascarpone
7 evőkanál édesítő
1 kiskanál vanília kivonat
Tápérték (1 adag/db):
506
kcal
12
g
34
g
31.8
g
Elkészítés:
A datolya szemeket áztassuk pár percre forró vízbe, hogy megpuhuljanak. A puha datolyákat a beáztatott levével együtt, a kosárka többi hozzávalóival együtt késes aprítóba tesszük és összedaráljuk. Sűrűbb, ragacsos masszát kell kapnunk. Előkészítjük a tart sütőformákat és egyenletesen elosztva belenyomkodjuk a tésztát, majd hűlni tesszük a hűtőbe a krém elkészítéséig.
A málnákat mossuk meg és jó párat a legszebb szemek közül félreteszünk. Ezeket díszítésnek használjuk majd a tetejére. A többi málnát egy kis lábasban 2 evőkanál édesítővel és a citromlével együtt sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Az így elkészült málnapürét egy kis szűrőn passzírozzuk át, hogy a benne lévő magoktól megszabaduljunk.
A krémhez a hideg tejszínt 2 evőkanál édesítővel lágy habbá verjük. A mascarponéhoz hozzáadjuk a maradék édesítőt és a vanília kivonatot. Elkeverjük, hozzáadjuk a málnapürét, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is. Mindegyik kosárkát töltsük meg a málnás krémmel, a tetejét díszítsük a félretett málnával, esetleg egy kis puffasztott amaránttal. Fogyasztás előtt tegyük 20-30 percre hűtőbe.