Fehérjék

A fehérjék építőkövei az aminosavak. A szervezet normális működéséhez megfelelő mennyiségben és arányban húsz aminosavra van szükségünk. Egyes aminosavakat a szervezetünk maga is elő tud állítani, és vannak, amelyeket csak táplálkozással lehet bevinni, ezeket esszenciális aminosavaknak hívjuk.
Azokat a nyersanyagokat, amelyek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, komplettnek vagy teljes értékűnek nevezzük. Azokat a nyersanyagokat, amelyek valamelyik esszenciális aminosavat nem vagy nem megfelelő mennyiségben tartalmazzák, nem teljes értékű fehérjeforrásnak tekintjük. A tápláléknak az esszenciális aminosavakat megfelelő arányban és mennyiségben kell tartalmaznia.
Teljes értékű (elsőrendű) fehérjék
Megfelelő arányban tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen ún. esszenciális aminosavak mindegyikét. Ezeket az aminosavakat szervezetünk nem tudja előállítani, így a táplálékkal kell bejuttatni őket.
Teljes értékű fehérjék az állati eredetű fehérjék: húsok, halak, belsőségek, tojás, tej, tejtermékek, tejkészítmények.
Nem teljes értékű (másodrendű) fehérjék
Nem teljes értékű fehérjék, amelyek nem tartalmazzák az esszenciális aminosavak mindegyikét. Ettől függetlenül hasznosak és fontosak a szervezetünk számára.
Ilyenek a növényi eredetű fehérjék, melyek megtalálhatók a gabonákban, a hüvelyesekben, a gombákban, az olajos magvakban és a diófélékben.
Vegetáriánusoknak érdemes tudniuk, hogy a másodrendű fehérjék, kombinálva vagy valamilyen elsőrendű (tojás, sajt, tejtermék, tejkészítmények) vagy másik másodrangú fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehetőek.
A fehérjék elsősorban a testépítésben vesznek részt. A szervezetbe kerülve aminosavakká bomlanak, melyekből az emberi fehérjék felépülnek, ezért az energiaszolgáltatásban kevésbé vesznek rész. Az élettani folyamatok mind fehérjéhez kötöttek, amelyek a vérben, a szövetekben, az enzimekben, a hormonokban, mintegy 15-16%-ban találhatók meg.
Napi ajánlott bevitel
Átlagos aktivitású felnőttek részére a javasolt fehérjebevitel 0,8–1g/kg/nap. Az élettani fehérjeminimum felnőttek számára 30 g naponta, ezt fedezi körülbelül 20 dkg hús, belsőség, vagy 15–18 dkg sajt naponkénti elfogyasztása. Tehát változatos, vegyes étrenddel ez megfelelő mennyiségben bevihető a szervezetbe. Gyermekeknél, várandós és szoptató nőknél, időseknél, valamint sportolóknál a napi fehérjeigény magasabb.

Ez is érdekelhet:

Reggeli egészségesen
DiétaHa reggeliről beszélünk mindenhonnan azt hallani, hogy ez a legfontosabb étkezés és az egész napunkat meghatározza.

Így kerüld el a jojó-effektust!
DiétaFel-le szaladó kilók, amikor a testúlyod állandóan mozog. Ez a jójó-effektus, amit jó ha elkerülünk.

Zsírok
DiétaA zsírok táplálkozás-élettani jelentőségét a bennük található zsírsavak mennyisége és minősége szabja meg.