Testünket két összetevő határozza meg: az egyik a sovány testszövet, ide tartozik az izom, csont, szervek és a vér, a másik összetevő pedig zsír, azaz a zsírszövetek.
Ez az összetétel mindig fontosabb, mint a testsúly kilogrammokban! Hogy miért? Ugyanis lehet két ember ugyanakkora testsúlyú, de teljesen más a testösszetételük.
Tudósok bebizonyították, hogy sokkal fontosabb a testzsír eloszlása, mint maga a testzsír mennyisége. Pontosabban mutatja meg az anyagcserezavarok kockázatait, a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és az epehólyag- betegséget.
Ha a zsír főleg a has körül van, ez az alma vagy hordó alkat, sokkal veszélyesebb, mint akinek a comb és csípője körül rakódik le a zsír, ami a tipikusan körte alkatra jellemző.
A has körüli elhízás jóval növeli a szívinfarktus veszélyét, ennek az az egyszerű magyarázata van, hogy a zsír lerakódik a májban is, melynek ugye legfontosabb feladata a méreganyagok kiszűrése.
Ezeket, hogy kinek hol rakódik le a zsír részben genetikai alapon, részben pedig a hormonháztartása dönti el.
Kétféleképpen tudjuk mérni:
Szakorvosi rendelőkben pedig lehetőség van a bőrredő mérésére is, ahol több terület együttes vizsgálatával ad képet, nemnek és kornak megfelelően a lerakódott zsírok arányáról.