Mértékletes táplálkozás - karcsú alak megtartása

A mértékletes táplálkozás nem egyenlő a fogyókúrával. A karcsú alak megtartása, testfelépítésünk kedvezőbb kialakítása (zsír-izom arány) nagyban függ a helyes táplálkozásunktól.

A helyes táplálkozás azt jelenti, hogy szerveztünk számára megfelelő mennyiségű- és minőségű tápanyagokat biztosítunk.

Az étrendünknek tartalmaznia kell makro- és mikrotápanyagokat egyaránt. A makrotápanyagok a szénhidrátok, fehérjék és a zsírok. Ezeket szinte minden ételben megtalálunk eltérő arányokban. A mikrotápanyagok a vitaminok és az ásványi anyagok, amire sokan nem figyelnek annyira oda, pedig legalább annyira fontosak, mint a makrotápanyagok, hiába kell arányaiban sokkal kevesebbet bevinni belőlük, mégis elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

A bőséges vízfogyasztás sem elhanyagolható tényező, ha helyes táplálkozásról beszélünk.

Sportolóknál és testépítőknél pedig egy remek követendő példa az átlagemberek számára is, miszerint ők nem készételekben gondolkodnak, hanem felmérve a szükségletüket alapanyagokban, makro- és mikrotápanyagok szintjén. Mértékletesen így lehet táplálkozni, hogy nem az ételek ízét figyeljük vagy azt például hogy ma eszek levest akkor este húst, holnap főzeléket és akkor én már változatosan étkezem. Annak tűnhet, pedig mégse biztos, hogy bevittük a megfelelő napi tápanyag arányokat, mert lehet nem volt benne elegendő fehérje, vitamin stb.

Egyébként egy sikeres fogyókúra miatti visszahízások is többnyire ezért alakulhatnak ki, hogy diétával, koplalással átesünk a ló másik oldalára, és ugyancsak nem visszük be a megfelelő tápanyagokat, amire úgy reagál a szervezet, hogy szinte állandó éhségérzettel próbálja pótolni azt, amit addig nem kapott meg.

Ilyenkor pedig általában az szokott történni, hogy elkezdünk össze-vissza enni, jönnek a nem megfelelő ételek és azt vehetjük észre ugyancsak éhesek vagyunk, hiszen a szervezet még mindig nem kapta meg azt, amit szeretett volna.

 

 
Ezeket olvastad már?

Szálkásítás

Terhesség utáni alakformálás

Testzsírszázalék mérése 2

Kerüld el a jojó effektust

Zsírégető pulzustartomány

Ugrálókötelezés