Fehérjék

Fehérjéből épülnek fel testünk minden egyes sejtjeinek, szöveteinek bizonyos részei, megtalálhatóak az inakban, izomszövetben, bőrben, hajban és körmökben is.

Átlagosan a teljes testsúlyunk 20%-át teszik ki. Fehérje szükséges az új szövetek növekedéséhez és egyes anyagcsere folyamatokhoz is

Izomépítésnél, rendszeres és intenzív testedzések mellett többletfehérjére van szüksége a szervezetnek. Hogy miért? Az edzések alatt megnövekszik a fehérjelebontás, így ezt a fokozott felhasználást pótolni kell, valamint az izomszövetek helyreállításában is segít a fehérje.

Fontos viszont tudni, amit nagyon sokan megkérdeztek tőlem, hogy önmagában a nagy fehérjebevitel, azaz fehérjedús táplálkozás nem jár izom- és erőnövekedéssel. Ezt csak akkor érjük el, ha a megfelelő fehérjebevitel mellett kellően intenzív, jelentős izommunkával járó edzéseket is folytatunk.

Hogyan számoljuk ki az optimális fehérjebevitelünket?

Közepes intenzitású sportot űzőknek kb. 1,2 - 1,4 gramm fehérjét kell fogyasztani testsúlykilogrammonként. Tehát a testsúlyod szorozva 1,2-vel vagy 1,4-el.

Fogyókúrázok esetében vagy izomtömeg növelő edzést végzőknél ez 1,8 - 2,0 gramm testsúlykilónként.

Miért kell több fehérje a fogyókúrázóknak?

Mivel lecsökkentjük a napi kalória bevitelünket, az a célunk, hogy zsírt veszítsünk, ezzel megkockáztatjuk azt is, hogy izmot is veszítünk. Nagyobb fehérjebevitel segíti ezt az izomvesztést megakadályozni egy bizonyos szintig.

 
Ezeket olvastad már?

Nagy Átalakítás program

Év végi fogadalom: Az új évben lefogyok!

Nyújtás

Bikiniszezon - kezdjünk nyárra formába lendülni

Zsírégető pulzustartomány

Ugrálókötelezés