Év végi fogadalom: Az új évben lefogyok!

Sokan megfogadják a következő mondatot a Karácsonyi jóízű evések és az előző évi diétás sikertelenségek után: idén igenis komolyan változtatni szeretnék az alakomon! Az újév az újrakezdések időszaka, ne hagyd, hogy egy-két akadály eltérítsen a céljaidtól! Segítek pár hasznos tanáccsal, hogy könnyebb legyen:

Tarts méregtelenítést

Érdemes az év vége alatt elfogyasztott többletételek, valamint a felhalmozódott salak- és méreganyagok miatt kicsit könnyíteni a szervezetünkön, amire remek megoldás lehet egy 2-3 napos lénap. Ez azt jelenti, a pár nap alatt csak különböző gyümölcslét vagy zöldséglét fogyasztunk. A legjobb, ha ezeket mi magunk készítjük el, turmixoljuk le. Választhatunk önállóan csak gyümölcslét, de érdemes valamilyen zöldséggel keverni, mint például a klasszikus alma + répa.

Fontos megemlítenem, hogy 2-3 napnál nem érdemes tovább méregteleníteni, mert a szervezet nem jut elégféle tápanyaghoz: zsírok, fehérjék stb. Nem ebben rejlik a sikeres fogyás titka!

Tűzz ki célokat

Célok nélkül nehéz eredményeket elérni! Érdemes havi célokat kitűzni, ezzel betarthatóbbá és a motiválóbbá teszed a végső cél eléréséhez vezető utat. Lehet ez bármilyen cél: ebben a hónapban minden héten 3x1,5 órát mozgok vagy leadok következő hónap elejére 3 kg-ot, netán végigcsinálok egy 30 napos FittAlak kihívást stb.

Megfelelő táplálkozás

A megfelelő táplálkozás nem koplalást jelent! Tartós eredményeket szeretnénk elérni, egészségkárosodás nélkül. Ehhez pedig tudatos táplálkozásra van szükség, ami azt jelenti: minél többféle alapanyagot vigyünk be a szervezetünkbe a megfelelő időben. Szénhidrátokat főleg a reggeli és déli órákban fogyasszunk, majd a késő délutáni, esti órákban inkább fehérje dús ételeket kiegészítve zöldségekkel valamilyen salátával. Minden főétkezés előtt igyunk meg 2 dl vizet, ez segít elkerülni a túlevést, ugyanis hamarabb tele érezzük magunkat. A napi étkezéseknek minden esetben meg kell haladnia az 1000-1200 kcal bevitelt, rendszeres aktív sport mellett ez az alapérték még magasabb is lehet.

Mozgás

Mozgás nélkül is lehet fogyni, csak nem érdemes. Megfelelően dekoratív, formás alakot nem lehet csak önmagában diétával elérni. Ne legyenek kifogások, hogy nincs kedvem tornázni vagy fáradt vagyok. Természetesen vannak ilyen napok, de akkor is egy könnyed séta vagy kocogás, egy otthoni pár perces torna mindenkinek bele kell férnie az idejébe, már ha valaki tényleg komolyan is gondolja az egészet! Aztán a többi napokon pedig érdemes magunkat a legnagyobb lendülettel belevetni a sportolás örömébe. Az a legjobb, ha észrevétlenül is az életed részévé válik a mozgás!

 
Ezeket olvastad már?

Zsírégető pulzustartomány

Szép, feszes mellek

Fehérjék

Bikiniszezon - kezdjünk nyárra formába lendülni

Terhesség utáni alakformálás

Formáld át a tested - alma alkat