Fontos tudnunk, hogy zsír nélkül nem tudnánk életben maradni. Így sokan tévesen félnek még a kis mennyiségű zsírfogyasztástól is.
Átlagos nőknél akik körülbelül 2000 kcal-t fogyasztanak ez 33-66 g zsírfogyasztást jelent. Az elfogyasztott zsíroknak nagy részének az úgy nevezett telítetlen zsírsavakból kell származnia, ez szokás a "jó" zsíroknak is nevezni.
Telítetlen zsírokat például növényi olajok (főként olíva), diófélék, magvak, olajos halak és még az avokádók is tartalmaznak.
A telített zsírsavakat a legegyszerűbben úgy állapíthatjuk meg, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak (vaj, zsír, sajt). A telített zsírsavakat szokták a szívbetegségek okozóinak.
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak szobahőmérsékleten folyékonyak, viszont hidegben megszilárdulhatnak, ezek közül a legjelentősebb egyszeresen telítetlen zsírsav az olíva és a repceolajban van valamint a földimogyoróban. Ajánlatos a teljes kalóriabevitel 10-12%-át ilyen egyszeresen telítetlen zsírsavakból felépíteni, ugyanis jó hatással van a szervezetre, csökkenti a koleszterin szintet.
A többszörösen telítetlen zsírsavak mind szobahőmérsékleten mind hidegben folyékonyak maradna. Ezek közül a legjelentősebb az olajos halak.
Az esszenciális zsírsavakat is fontos megemlítenem, ezek közül is az Omega 3 zsírsavat, ugyanis bizonyított tény, hogy azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű Omega 3 zsírsavat fogyasztanak, alacsonyabb a szívinfarktus kockázata. Ugyanis képes csökkenteni a vörösvérsejtek rögösödését.
Leginkább halakban, különösen makrélában és szardíniában, ha nem szereted a halat esetleg vegetáriánusok vagy, akkor pedig vagy a lenmag vagy a tökmagolajból lehet pótolni.
Sokan esnek abba a hibába, hogy a fogyókúrájuk alatt mindenféle zsírokat kerülnek, a cikkemből is látszik, hogy nem szabad minden zsírtól "félni". Érdemes akár kapszula formájában is Omega 3-at szedni.