Fehérjék

Fehérjéből épülnek fel testünk minden egyes sejtjeinek, szöveteinek bizonyos részei, megtalálhatóak az inakban, izomszövetben, bőrben, hajban és körmökben is.

Átlagosan a teljes testsúlyunk 20%-át teszik ki. Fehérje szükséges az új szövetek növekedéséhez és egyes anyagcsere folyamatokhoz is

Izomépítésnél, rendszeres és intenzív testedzések mellett többletfehérjére van szüksége a szervezetnek. Hogy miért? Az edzések alatt megnövekszik a fehérjelebontás, így ezt a fokozott felhasználást pótolni kell, valamint az izomszövetek helyreállításában is segít a fehérje.

Fontos viszont tudni, amit nagyon sokan megkérdeztek tőlem, hogy önmagában a nagy fehérjebevitel, azaz fehérjedús táplálkozás nem jár izom- és erőnövekedéssel. Ezt csak akkor érjük el, ha a megfelelő fehérjebevitel mellett kellően intenzív, jelentős izommunkával járó edzéseket is folytatunk.

Hogyan számoljuk ki az optimális fehérjebevitelünket?

Közepes intenzitású sportot űzőknek kb. 1,2 - 1,4 gramm fehérjét kell fogyasztani testsúlykilogrammonként. Tehát a testsúlyod szorozva 1,2-vel vagy 1,4-el.

Fogyókúrázok esetében vagy izomtömeg növelő edzést végzőknél ez 1,8 - 2,0 gramm testsúlykilónként.

Miért kell több fehérje a fogyókúrázóknak?

Mivel lecsökkentjük a napi kalória bevitelünket, az a célunk, hogy zsírt veszítsünk, ezzel megkockáztatjuk azt is, hogy izmot is veszítünk. Nagyobb fehérjebevitel segíti ezt az izomvesztést megakadályozni egy bizonyos szintig.

 
Ezeket olvastad már?

Túledzés, pihenés, regeneráció

Zsírégetés ananásszal

Helyes táplálkozás és edzés

Izomláz

Év végi fogadalom: Az új évben lefogyok!

Testzsírszázalék mérése 2